Live din Brad
Cautare
Vremea
Dir.: nord
Coduri postale
Localitatea si strada:

Categorie Curenta: Informatii

Sunteti aici: InformatiiJuramant pentru un mandat de succes

Vineri, 29 iunie 2012, a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului local Brad, depunerea jurământului de către consilierii locali şi depunerea jurământului de către primarul municipiului Brad, în urma alegerilor locale ce au avut loc în data de 10 iunie 2012. Şedinţa a fost onorată de prezenţa prefectului judeţului Hunedoara, domnul Sorin Vasilescu, preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Mircea Moloţ şi deputatul colegiului Brad-Valea Mureşului, domnul Laurenţiu Nistor. De asemenea, în sala mare a Primăriei municipiului Brad a fost prezent

[Citeste mai mult...]ZIUA DRAPELULUI NATIONAL sarbatorita la Brad

[Citeste mai mult...]Tabara de sculptura ,,TARA MOTILOR - TRADITII PESTE TIMP

Lucrările taberei de sculptură cu tema "ŢARA MOŢILOR - TRADIŢII PESTE TIMP" - Brad- august 2011, au ajuns la locul lor în Parcul Tineretului din municipiul Brad. Tabăra de sculptură cu tema "ŢARA MOŢILOR - TRADIŢII PESTE TIMP", a avut loc în perioada 31 iulie - 14 august 2011, fiind posibilă prin colaborarea dintre Uniunea Artiştilor Plastici - Filiala Deva, Consiliul local Brad şi Asociaţia " Brad Mileniul 3 ". Această tabără a fost onorată de prezenţa unor artişti plastici profesionişti, care fac parte din Uniunea Artiştilor Plastici din România. Lucrările care au fost realizate cu acest prilej vor fi expuse, permanent, în Parcul Tineretului din municipiul Brad.

[Citeste mai mult...]Inaugurarea Caminului Cultural din Taratel

În urma lucrărilor de reabilitare, Primăria municipiului Brad şi Consiliul local Brad au organizat duminică, 3 iunie 2012, inaugurarea şi sfinţirea Căminului Cultural din satul Ţărăţel. În anul 2011, la iniţiativa unui grup de locuitori din zonă cu sprijinul Primăriei municipiului Brad, au fost executate lucrări de modernizare ale Căminului Cultural din Ţărăţel în cadrul proiectului „Reabilitare Cămin Cultural Ţărăţel", prin accesarea unor fonduri derulate prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, în cadrul proiectului „Închidere minelor şi regenerare socio-economică", componenta „Regenerare socio-economică", Schema de Granturi Mici, în valoare de 60.000 lei. Panglica a fost tăiată de către primarul municipiului Brad, domnul Florin Cazacu, domnul viceprimar Aurel Circo, domnul Hărăguş Constantin, consilier local şi delegat sătesc şi domnul Achim Petru, fiu al satului, în prezenţa a sute de credincioşi. Slujba de sfinţire a fost oficiată de protopop pr. Jorza Ioan, preot paroh Tiu Gheorghe, preot Hărăguş Ioan, preot Cor Remus şi preot Stan Gheorghe, fiind urmată de o Agapă susţinută de credincioşi.

[Citeste mai mult...][Citeste mai mult...]O mare pierdere pentru comunitatea bradeana

Primăria municipiului Brad şi Consiliul local Brad regretă profund trecerea fulgerătoare în nefiinţă, la 30 mai 2012, a celui ce a fost un membru marcant al comunităţii brădene, patronul Societăţii de Transport şi Logistică Edy International Spedition ALIN ALEXANDRU POPA desemnat în anul 2006 CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI BRAD

[Citeste mai mult...]Dr. Volker Wollmann, un nume de mult timp consacrat în domeniul studiului a tot ceea ce înseamnă patrimoniu pe teritoriul ţării noastre, şi-a prezentat, la Brad, în data de 18 mai 2012, cel de al doilea volum al unei impresionante lucrări Patrimoniul preindustrial şi industrial în România. De-a lungul anilor, Muzeul Aurului Brad, Casa de Cultură, şi - mai recent - Fundaţia Auraria Barza Brad şi Asociaţia Brad-Mileniul 3 , au dezvoltat o rodnică activitate de colaborare în realizarea unor manifestări culturale de restituire a patrimoniului istoric local, împreună cu domnul dr. Volker Wollmann, directorul pensionar al Muzeului Transilvănean din Gundelsheim şi colaborator al Muzeului Mineritului din Bochum-Germania. Cercetător al istoriei mineritului de pe aceste meleaguri, ale cărui merite sunt recunoscute pe plan european, domnul V.Wollmann, a avut un rol important în organizarea unor manifestări gen „Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei" care au avut loc la Brad, prilej cu care a restituit comunităţii brădene vagonetul de secol XIV descoperit la Ruda Brad (copie), dar şi fotografii şi documente miniere cu caracter de unicat, care, sperăm, vor împodobi sălile Muzeului Aurului din Brad, dată fiind extraordinara lor valoare istorică. În acelaşi timp, menţionăm că, în toate volumele de specialitate pe care le-a scris, dr. Wollmann nu a omis să acorde un spaţiu larg patrimoniului industrial minier din Brad şi zonă. Şi prin acest volum, dedicat patrimoniului preindustrial şi industrial al României, autorul a dorit să lanseze un apel ultimativ pentru conservarea, păstrarea şi punerea în valoare a moştenirii culturale industriale naţionale, a patrimoniului în general, tratat cu o indiferenţă regretabilă de autorităţi, cu atât mai mult cu cât, la un an de la apariţia primului volum al lucrării sale remarcă, din nou, dispariţia sistematică, într-un ritm năucitor, a unei noi serii de obiective industriale de pe teritoriul ţării noastre. Adevărată enciclopedie a evoluţiei tehnicii şi procesului de modernizare a României, adevărat bilanţ al întreprinderilor şi uzinelor pe care le-a avut ţara noastră sau, le mai are încă (ceea ce nu s-a distrus total), cel de al doilea volum al lucrării despre patrimoniu semnat de dr. V. Wollmann reprezintă un studiu interdisciplinar de o extraordinară acurateţe ştiinţifică şi arhivistică, fiind şi excepţional ilustrată. Prezent la eveniment, alături de consilierii locali, de membrii Fundaţiei Auraria şi de un numeros public, primarul municipiului Brad, domnul Florin Cazacu, a mulţumit autorului, Cetăţean de Onoare al municipiului Brad, felicitându-l , totodată, pentru înalta distincţie primită recent din partea statului german, şi anume „Crucea de Merit în grad de Cavaler".  

[Citeste mai mult...]Copilaria de altadata in zona Brad

Vineri, 18 mai 2012, Casa de Cultură Brad a găzduit un eveniment cultural de excepţie : lansarea volumului Copilăria de altădată în zona Brad, rezultat al unui proiect iniţiat în cadrul Colegiului Naţional „Avram Iancu" de profesoara Livia Coroi, doctor în istorie, sub coordonarea Institutului de Istorie Orală al Facultăţii de Istorie şi Filosofie-Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca. Partenerii locali ai proiectului au fost Primăria şi Consiliul local Brad, care, de altfel, au acordat şi sprijinul financiar tipăririi acestei lucrări de mare anvergură istoriografică şi pedagogică, alături de Casa de Cultură Brad şi ONG Asociaţia Colegiul Brădean. Cartea de faţă, realizată de un grup de elevi ai colegiului brădean coordonaţi de profesoara dr. Livia Coroi, exploatează cadrul dialogic al istoriei orale, aducând în atenţie, ca istorie vorbită, experienţa de viaţă sub forma „copilăriei trăite" , derulată la mijlocul secolului XX în comunitatea locală Brad şi satele din împrejurimi. Prezentarea cărţii a fost realizată de conf. univ.dr. Valentin Orga, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie Cluj-Napoca, reprezentant al Editurii Argonaut unde aceasta a văzut lumina tiparului. Numerosul public prezent la eveniment a fost impresionat şi profund emoţionat de prezenţa, alături de elevii-reporteri, a „martorilor" lor, a intervievaţilor, persoane vârstnice, bunici, străbunici, vecini, care au făcut posibilă materializarea proiectului şi reconstituirea copilăriei de altădată în zona Bradului.  

[Citeste mai mult...]Duminică, 6 mai 2012, la Casa de Cultură a municipiului Brad, a avut loc un dublu eveniment: recitalul de pian susţinut de către Ansamblul „Remember Enescu", format din Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu şi dezvelirea plăcii cu denumirea "SALA AGORA" atribuită sălii mari a Casei de Cultură. Ansamblul „Remember Enescu" a fost pentru a doua oară la Brad, pentru a încânta auditoriul cu piese din repertoriul compozitorilor Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel, Bela Bartok, Constantin Silvestri, George Enescu şi Astor Piazzolla. Aplauzele celor prezenţi au confirmat aprecierea publicului brădean faţă de acest concert. În continuarea acestui eveniment cultural, administraţia publică locală a considerat potrivit să atribuie denumirea de "SALA AGORA" sălii mari a Casei de Cultura Brad, în urma hotărârii luate în şedinţa Consiliului local Brad, din 29 iunie 2011. Reamintim brădenilor povestea Agorei, prima revistă vorbită cu public din România: primul număr al revistei a fost prezentat publicului în ziua de 14 decembrie 1976 şi, încă de la început AGORA s-a dovedit a fi o manifestare de cultura originala, unică în peisajul cultural naţional. Revista vorbita s-a desfăşurat, de la început, la Casa de Cultura, meritul fondării acesteia aparţinandu-i domnului avocat Tiberiu Vanca, împreuna cu un grup de intelectuali brădeni. S-a dovedit a fi un adevărat edificiu spiritual, ea fiind conceputa sub forma unei reviste vorbite de cultura, cu rubrici fixe : editorial, proza, dramaturgie, literatura universala, istorie literara, sociologie, pedagogie, istorie, ştiinţă, medicina, film, turism, arte plastice, revista revistelor.  

[Citeste mai mult...]PUTEREA CARTILOR sau ROMANCIER LA 13 ANI

Un eveniment editorial deosebit prin ineditul său a avut loc la Casa municipală de Cultură . Este vorba despre lansarea romanului REGĂSIRE, prima scriere a unei autoare de numai...13 ani : CORINA IEVUŢA-BOTA, elevă la Şcoala Generală „Mircea Sântimbreanu" din oraşul nostru. Un copil-scriitor, care şi-a asumat, datorită talentului şi bunei îndrumări pe calea scrisului, un rol dificil, dar frumos, o misiune înaltă şi luminoasă. Pentru că REGĂSIRE este romanul unei vârste la care omul începe a se descoperi, îşi caută identitatea şi şi-o îmbogăţeşte necontenit cu fapte noi de viaţă. Înseamnă căutări consumate, întrebări constante, urcuşuri şi coborâşuri, poteci de viaţă bătătorite, reconsiderare neobosită a ceea ce eşti, a ceea ce poţi fi, adică...precocitate. Vă îndemnăm să trăiţi bucuria de a pătrunde în acest univers, creat abil, cu candoare şi farmec, de autoarea Corina Ievuţa-Bota, sperând că numele său, înscris pe paginile unor viitoare cărţi, va fi rostit cu încântare de cititorii ei, încă multă vreme de acum încolo.  

[Citeste mai mult...]